My shop

My shop
My shop

nedeľa 1. septembra 2013

Pieniny...

Posledné augustové dni sme ešte využili na výlet na Pieniny. Prvý deň sme navštívili poľský zámok Niedzica, poprechádzali sme sa po blízkej priehrade, poobdivovali okolie. Je tam fakt krásne.
 
 Poobede sme sa vrátili  do Červeného Kláštora, na chvíľku sme sa ocitli v dávnej minulosti, keď bol ešte kláštor obývaný kartuziánmi a neskôr kamaldulmi, z ktorých najznámejší bol páter Cyprián, preslávil sa bylinkami, ale aj vynálezmi, pokúšal sa lietať... Deti si nevedeli predstaviť, ako mohli mnísi žiť v mlčaní, modlitbe, odriekaní, prísnom pôste... To miesto na nás urobilo silný dojem.
 
Viete, prečo sú na goralskom pltníckom klobúku mušle? Kedysi dávno, keď ešte pltníci zvážali tovar na pltiach až k moru, bola to veľmi náročná cesta a preto za každú plavbu si pri mori za odvahu pripli na klobúk mušľu. Čím viac mušlí mal pltník na klobúku, tým bol váženejší a skúsenejší. Na pamiatku sme si jeden klobúk kúpili, manželovi veľmi pristane, čo poviete?
Druhý deň nás čakala plavba plťou po Dunajci. Neskutočný zážitok, krásna príroda, po ceste nás sprevádzali kačky a čajky (tie nám pripomenuli začiatok leta, keď sme boli pri mori).
 
 
Späť do Červeného Kláštora sa môžete dostať štyrmi spôsobmi. Pešo, taxíkom, autobusom, alebo na požičaných bicykloch. My sme využili štvrtú možnosť.
Posledný výlet týchto prázdnin máme za sebou, čaká nás nový školský rok s novými výzvami. Už sa celkom teším na jeseň.

1 komentár:

  1. Teda Ajka krásne ste si užili posledný prázdninový výlet :). Pieniny sú nádherné, bola som tam len raz, ale mám na ne krásne spomienky. Veru Slovensko je úžasná krajina :)
    Prajem šťastný vstup do nového školského roku, nech je hlavne s úsmevom :)
    Kuki

    OdpovedaťOdstrániť